Pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska! Świetnie sprawdzi się na domówkach i przyjęciach dla dzieci. Sprawdź koniecznie nasz przepis na mini paszteciki z mięsem.
składniki:
Ciasto:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- czarnuszka do posypania
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebule
- mała sucha bułka lub kromka chleba tostowego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- łyżeczka tymianku i lubczyku
przyrządzanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
- Dodaj mięso, przyprawy i podsmaż.
- Przełóż do miseczki, dodaj rozdrobnioną bułeczkę i dobrze wymieszaj.
- Ciasta francuskie rozwijamy i każde dzielimy na trzy prostokąty.
- Na dłuższy bok trzech prostokątów nakładaj nadzienie, zakładaj drugim bokiem. Sklej boki, dociśnij widelcem i posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem.
- Każdy złożony prostokąt pokrój ostrym nożem na 4-5 mniejszych części
- Posyp paszteciki czarnuszką i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw paszteciki na 15 min do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni.
- Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na hiszpańską przystawkę: patatas bravas