Sycąca przekąska, drugie śniadanie. Pyszna a na dodatek zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Spróbujcie muffinek owsianych!
składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki otrębów pszennych
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 starte jabłko średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- ok 1/3 szklanki miodu
- garść rodzynek / żurawiny
- po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu
- szczypta kardamonu, ulubione orzechy
przyrządzanie:
- Osobno mieszamy ze sobą suche składniki oraz mokre.
- Następnie łączymy ze sobą wszystko razem, dodajemy ulubione bakalie, ziarna, orzechy.
- Foremki wypełniamy do ok 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.