Skuś się na tradycyjną wersję paelli. Podawana z owocami morza zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach.
składniki:
- 1 kałamarnica
- 10 krewetek tygrysich
- 10 małży
- 4 duże omułki
- 1 duży pomidor
- 400 g krótkoziarnistego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 litr bulionu rybnego
- 1 cytryna
- szczypta szafranu i czerwonej papryki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- W dużej patelni rozgrzej tyle oliwy, by przykryła dno patelni. Dodaj czosnek i kałamarnicę i smaż na małym ogniu.
- Pomidora zetrzyj wprost na patelnię, dodaj krewetki i smażyć przez 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2 minuty, a następnie odstawić z ognia.
- W międzyczasie do bardzo dobrze rozgrzanego, suchego garnka wrzuć omułki, aby się otworzyły. Przełożyć na talerz i powtórz proces z małżami, nie wylewaj sosu.
- Patelnię postaw z powrotem na ogniu i zacznij podgrzewać. Dodaj paprykę oraz ryż (nie płucz go wcześniej!). Całość zalej bulionem rybnym.
- Dodaj szafran i delikatnie zamieszaj, tak, aby nie poruszyć ryżu. Dodać pozostałe owoce morza i sos z małży.
- Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Ryż będzie powoli wchłaniał bulion rybny, uważaj, by się nie rozgotował. Nie mieszaj!
- Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij patelnię z ognia i odczekaj około 20 minut, aż sos całkowicie się wchłonie.
- Paellę podawaj prosto z patelni, z cząstkami cytryny.
Zobacz też: Cukinia faszerowana łososiem i figami