Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Ze względu na dużą ilość czosnku odradzamy ją wampirom, polecamy zaś wszystkim w sezonie przeziębień.
czas: 10 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 litr gęstego jogurtu naturalnego
4 duże ząbki czosnku
1 duży ogórek
odrobina soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
kilka czarnych oliwek oraz liści mięty do dekoracji
przyrządzanie:
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania.
uwagi:
Liście mięty zastąpić można ewentualnie natką pietruszki.