Z tym efektowym deserem poradzi sobie każdy
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 15 minut + 50 minut pieczenia
liczba porcji: 8
składniki:
1 duże kwaśne jabłko do ciasta (np. szara reneta, landsberska, itp)
500 g truskawek
3 jaja
200 ml mąki
200 ml mleka
150 g cukru
1 aromat wanilinowy
1 łyżka margaryny
szczypta soli
przyrządzanie:
Formę do tart wstawić na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Masło rozpuścić na małym ogniu. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
Do miski wlać w podanej tu kolejności: mleko, aromat waniliowy, 100 g cukru, jajka, mąkę i sól. Dokładnie zmiksować.
Gorącą formę nasmarować przy użyciu pędzelka roztopionym masłem. Na dnie formy ułożyć plasterki jabłka, na nich truskawki, a następnie wlać przygotowaną masę. Posypać równomiernie pozostałym cukrem. Piec ok. 50 minut na złoty kolor. Podawać na ciepło z bitą śmietaną.
uwagi:
Do tego deseru można także zaserwować lody, np. waniliowe.