Połączenie smaku awokado, truskawek i sosu z octu balsamicznego
czas: 15 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 dojrzałe awokado
50 g rukoli
1/2 małej sałaty lodowej
10 dużych truskawek
sok z ćwiartki cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
przyrządzanie:
Sałaty umyć, osuszyć, z rukoli usunąć ogonki. Umyć i osuszyć również truskawki, usunąć szypułki. Awokado obrać ze skórki (przekroić na pół, wyjąć miąższ, usunąc pestkę), pokroić wzdłuż na cienkie paski, skropić sokiem z cytryny. Sałatę lodową poszatkować i wraz z rukolą ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć paski awokado i pokrajane w plasterki truskawki. Oprószyć solą i pieprzem.
Z oliwy, octu balsamicznego, miodu przygotować sos, którym polać sałatkę. Podawać natychmiast.