Lekkie danie z kurczaka i warzyw o zdecydowanym, orientalnym smaku
przepis z kuchni: chińskiej
czas: 30 minut + 2 godziny marynowania
liczba porcji: 4
składniki:
4 małe filety z piersi kurczaka
por
4 marchewki
2 czerwonego papryki
2 pomidory
3 łodygi selera naciowego
3 cm kawałek korzenia imbiru
1 cytryna
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sosu sojowego
250 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
przyrządzanie:
Przygotować marynatę: wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, curry, otartą skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej). Do marynaty włożyć lekko rozbite, pokrojone na niewielkie kawałki filety z piersi kurczaka. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Marchewkę, imbir, selera naciowego obrać i – podobnie jak paprykę – pokroić w paski. Pomidory również obrać i drobno posiekać. Pora pokroić w półplasterki.
W woku rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i imbir. Smażyć 3 minuty, po czym dodać paprykę, selera naciowego i pora. Smażyć kolejne 3 minuty, po czym dodać pomidory. Następnie zalać bulionem drobiowym, przykryć i dusić do miękkości (ok. 8-10 minut). Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości warzywnego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety z kurczaka upiec na grillu. Upieczone wrzucić do sosu i chwilę razem podgrzewać. Podawać z ryżem.