Choć jest to potrawa z kuchni francuskiej nie wymaga wielkiego kucharskiego kunsztu ani dużo wysiłku. Może być za to popisowym daniem podczas spotkań towarzyskich.
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 małe bakłażany
4 małe cukinie
2 cebule
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
150 ml soku pomidorowego
150 ml wytrawnego czerwonego wina
100 g czarnych oliwek
100 g owczego sera
olej
sól
pieprz
mieszanka ziół prowansalskich
natka pietruszki
przyrządzanie:
Warzywa dokładnie umyć i oczyścić. Bakłażanów i cukini nie obierać ze skórki. Bakłażany pokroić w kostkę około 2cm, cukinię w grube plastry. Cebulę pokroić w krążki. Bakłażany i cebulę rzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć około 3-4 minuty. Dodać cukinię i smażyć jeszcze 5 minut. Warzywa doprawić rozgniecionym czosnkiem, podlać sokiem pomidorowym i winem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić około 7-8 minut.
Przed podaniem posypać pokruszonym owczym serem i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki.
uwagi:
Podawać z bagietką na ciepło lub ryżem.