Klasyczny francuski smakołyk, który można "wyczarować" z niezwykle popularnych składników: ot, zwykłe kruche ciasto i duszone, kwaśne jabłka. Efekt murowany, zwłaszcza gdy podamy z bitą śmietaną i lodami.
czas: 60 min
liczba porcji: 5
składniki:
na formę o średnicy ok. 30 cm
1 kg jabłek (antonówka, szara reneta itp.)
80 g masła
4-6 łyżek cukru
ciasto:
250 g mąki
125 g masła lub margaryny
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
przyrządzanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki. W dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier. Do mieszniny włożyć cząstki jabłek, dusić około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem. Lekko wystudzić. Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę, można tartę piec w nim. Jeśli nie – przełożyć do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystraczająco szczelna). Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować. Ułożyć na jabłkach, zawijając brzegi do środka. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200 stopni. Po wyjęciu odstawić na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić.
uwagi:
Tartę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.