Kto powiedział, ża paprykę można tylko marynować? Oto alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za intensywnym smakiem octu.
czas: 30 minut
składniki:
1 kg papryki
3 czuszki
4 ząbki czosnku
4 listki laurowe
3 łyżki ziaren kopru
2 łyżeczki ziaren kminku
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
oki. 1,5 litra wody
2-3 łyżeczki soli
przyrządzanie:
Paprykę dokładnie, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Czosnek obrać i pokroić w piórka. Czuszki oczyścic z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Wodę zagotować z przyprawami. Słoiki wyparzyć, np. wkładając na 10 minut do gorącego piekarnika (ok.120 stopni). W słoikach układać paprykę, przekładając czosnkiem i kawałkami czuszek. Zalać przestygniętą nieco zalewą. Dokładnie wytrzeć gwint słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować przez ok. 20 minut w gorącym piekarniku w temepraturze 80 – 90 stopni..