Doskonała niskokaloryczna potrawa na upały. Mieszanka duszonych krótko warzyw, które zyskują orzeźwiający smak, dzięki dodatkowi soku z cytryny i kaparów
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg małych cukinii
2 strąki czerwonej papryki
300 g małych marchewek
300 g małych cebulek
300 g zielonej fasoli szparagowej
oliwa z oliwek
pół szklanki jarzynowego bulionu
2 czubate łyżki kaparów
2 łyżki soku cytrynowego
natka pietruszki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Cukinie przepołowić, pokroić na grube plastry. Paprykę pokroić w paski, cebulki w krążki. Marchewki cienko obrać, pokroić na dwie, trzy części. Fasolkę oczyścic z włókien. Warzywa oprócz cukini podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i dusic około 10 minut. Do warzyw dodać cukinię i dusić jeszcze około 5 minut, dodać sok z cytryny i kapary, pokrojoną natkę, doprawić solą i pieprzem.
uwagi:
Podawać z ugotowanym na sypko ryżu i odrobiną majonezu wymieszanego z przeciśniętym czosnkiem.