Smażone plastry bakłażana z drobno posiekanym czosnkiem w mieszance oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek
przepis z kuchni: greckiej
czas: 20 minut + 40 minut pasteryzowania
składniki:
1 kg bakłażanów
4 ząbki czosnku
tymianek
olej słonecznikowy
sól
przyrządzanie:
Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm. Czosnek posiekać i smażyć na oleju na złoto. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni smażyć bakłażany po 2-3 minuty z obu stron.
Usmażone plastry bakłażanów układać ciasno w słoikach i delikatnie przyciskać, aby usunąć zbędny tłuszcz.
Dodać tymianek suszony i zalać olejem wymieszanym z oliwą z oliwek. Słoiki dokładnie zakręcić, następnie ustawić na blasze i wstawić do piekarnika na 40 minut.
Podawać na przystawkę, posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryną.