Szpinak, rodzynki, orzeszki ziemne z oliwą z oliwek i czosnkiem - niebanalna kombinacja odległych wydawałoby się smaków
przepis z kuchni: greckiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
400 g świeżego szpinaku
po garści rodzynek i solonych orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
trzy łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
dwie kromki białego chleba
sól, świezo zmielony czarny pieprz
przyrządzanie:
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki, zblanszować, przelewając najpierw wrzątkiem, a nastepnie zimną wodą. Rodzynki zalać wrzątkiem.
W dużym rondlu uprażyć orzeszki ziemne i pokrojony w kostki chleb bez skórek. Gdy już się przyrumienią, usunąć z patelni. Rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączone rodzynki. Wlać sok z cytryny i doprawić do smaku. Chwilę dusić, po czym dodać orzeszki i grzanki z chleba. Podawać gorące lub letnie.