Jeden z niewielu przepisów na awokado na ciepło - potrawa oryginalna i o wspaniałym smaku
przepis z kuchni: meksykańskiej
czas: 15 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2 dojrzałe awokado
100 ml słodkiej śmietanki 36 %
pół kostki bulionu warzywnego
150 g sera gorgnzola
1 łyzka soku z cytryny
tłuszcz do smarowania naczyń do zapiekania
sól, pieprz
przyrządzanie:
Awokado delikatnie obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie i długie kawałki, a następnie pokropić sokiem z cytryny. W śmietance rozpuścić pół kostki bulionowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonych naczyniach do zapiekania ułożyć kawałki awokado i polać śmietanką. Na wierzchu rozłożyć małe kawałki sera gorgonzola. Zapiekać przez 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika w tych naczyniach, w których zapiekaliśmy.
uwagi:
Do awokado należy zaserwować lekko grillowaną bagietkę z masłem czosnkowym.