Cukinia, serek ricotta, nieco śmietanki oraz orzeszki piniowe tworzą delikatny, ae pyszny sos
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu penne
1 mała cukinia
125 g sera ricotta
1 mała cebulka
2 łyżki orzeszków piniowych
3 - 3 łyżki słodkiej śmietanki
oliwa z oliwek
sól, biały pieprz
świeże zioła
przyrządzanie:
Makaron ugotowac al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju.
Cukinię i cebulke pokroić w cienkie plasteki i smażyć przez chwilę (ok. 5 minut) w rondlu na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać ser ricotta i śmietankę. Dopraić do samku sola i pieperzem. Na suchej patelni prażyć przez chwilę na niewielkim ogniu orzeszki piniowe, które następonie dodać do sosu.
Makaron odsączyc i wymieszac z sosem. Chwile podgrzewać. Przełożyć na ogrzane talerze i ozdobić posiekanymi ziołami.