Jedna z najsmaczniejszych ryb z naszych jezior i rzek znakomita bedzie smażona w panierce z dodatkiem śmietany i kaparów
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 szczupak (ok. 1 kg)
1 jajo
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki śmietany
pól szklanki odsączonych kaparów
tłuszcz do smażenia
sól
przyrządzanie:
Szczupaka sprawić, oczyścić, wyfiletować. Podzielić na 4 kawałki. Dokładnie wymyć i osuszyć, a następnie nasolić.
Jajko rozmącić z odrobiną soli. Każdy kawałek ryby maczać w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej mocno dociskając panierkę. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu każdy kawałek udekorować łyżką śmietany i kaparami.
uwagi:
Podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.