Nieskompilikowany, a efektowany sposób na przygotowanie niedużej słodkowodnej ryby
przepis z kuchni: polskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 średni miętus (ok. 500g)
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki tartego chrzanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Mętusa sprawić, oczyścić, w miarę możliwości wyfiletować. Podzielić na dwa kawałki. Każdy z nich dokładnie umyć, wysuszyć i opruszyć solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy – w rondelku rozpuścić masło, dodać 3 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan, koperek oraz sól i pieprz.
Kawałki ryby obtaczać Obtaczać w pozostałej mące, mocno dociskając panierkę, aby nie odchodziła w trakcie smażenia. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ogrzanych talerzach, każdy kawałek ryby polac sosem.
uwagi:
Doskonale smakuje z gotowaną marchewką, również polaną odbiną sosu.