Efektowane ciasto z jabłek, mielonych migdałów i orzechów z dodatkiem miodu
czas: 30 minut + 45 min. chłodzenia oraz 60 min. pieczenia
liczba porcji: 16
składniki:
Na ciasto (tortownica o śr. 28 cm):
30 dag mąki,
10 dag cukru,
20 dag masła,
1 op. cukru waniliowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajo,
1żółtko,
szczypta soli
sok z polowy cytryny
Na nadzienie:
1,2 kg jabłek (antonówka, szara renta, bojken)
1 płaska łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki cukru pudru
pół szklanki mielonych orzechów włoskich,
po 3 łyżki cukru, masła, mąki,
1 jajo,
2 łyżki j bułki tartej
Na polewę:
4 łyzki miodu,
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,
1 łyzka masła,
4 łyżki drobno posiekanych migdałów,
łyżeczka mąki
przyrządzanie:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i przez ok. 45 min do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłka, obficie skropić sokiem z cytryny. Przygotować krem: orzechy, cukier, masło, mąkę, jajko utrzeć na gładką masę. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki nasmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Kremem posmarować ciasto, posypać wierzch równomiernie tartą bułką. Jabłka nieco odcisnąć, wymieszać z cynamonem i cukrem pudrem. Ułożyć na kremie i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min. W tym czasie przygotować polewę: na małym ogniu podgrzewać miód, dodać śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje (czyli ok. 10 minut) Dodać łyżeczkę mąkę, posiekane migdały i wymieszać. Polewę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze przez 15 min.