Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Szarlotka migdałowo – orzechowa

Efektowane ciasto z jabłek, mielonych migdałów i orzechów z dodatkiem miodu

czas: 30 minut + 45 min. chłodzenia oraz 60 min. pieczenia

liczba porcji: 16

składniki:
Na  ciasto (tortownica o śr. 28 cm): 30 dag mąki, 10 dag cukru, 20 dag masła, 1 op. cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 1żółtko, szczypta soli sok z polowy cytryny Na nadzienie: 1,2 kg jabłek (antonówka, szara renta, bojken) 1 płaska łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki cukru pudru pół szklanki mielonych orzechów włoskich, po 3 łyżki cukru, masła, mąki, 1 jajo, 2 łyżki j bułki tartej Na polewę: 4 łyzki miodu, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 łyzka masła, 4 łyżki drobno posiekanych migdałów, łyżeczka mąki

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i przez ok. 45 min do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłka, obficie skropić sokiem z cytryny. Przygotować krem: orzechy, cukier, masło, mąkę, jajko utrzeć na gładką masę. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki nasmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Kremem posmarować ciasto, posypać wierzch równomiernie tartą bułką. Jabłka nieco odcisnąć, wymieszać z cynamonem i cukrem pudrem. Ułożyć na kremie i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min. W tym czasie przygotować polewę: na małym ogniu podgrzewać miód, dodać śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje (czyli ok. 10 minut) Dodać łyżeczkę mąkę, posiekane migdały i wymieszać. Polewę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze przez 15 min.