Usmażone na złocisto ziemniaki z liśćmi uduszonego szpinaku oraz serem mozzarella
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg małych ziemniaków
700 g świezego szpinaku
pęczek dymki
2 lule mozarelli
2 ząbki czosnku
75 g orzeszków ziemnych
pół szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Szpinak umyć, usunąć ogonki. Zblanszować, polewajać najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić na 2 – cm kawałki. W garnku rogrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie odlać nadmiir oliwy, dodać orzeszki i smażyć przez 2 minuty. Dodać posiekaną cebulkę, szpinak, rozgnieciony ząbek czosnku. Smażyć przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Wrzucić kostki mozzarelli, przykryć i trzymać na niewielkim ogniu, aby ser się rozpuścił.