Grecka pasta o intensywnym smaku, którą podawać można do pieczywa bądź chipsów.
przepis z kuchni: greckiej
czas: 10 minut + godzina chłodzenai
liczba porcji: 4
składniki:
150 g kawioru
1 cebula
miąższ z dwóch kromek chleba
starta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
150 ml oliwy z oliwek
6 łyżek gorącej wody
pieprz
2-3 czarne oliwki
kilka kaparów
przyrządzanie:
Do robota kuchennego wrzucić pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodać kawior i miksować do momentu, aż powstanie jednorodna masa. Potem dodać okruchy chleba (obowiązkowo bez skórki!!!), skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać w robocie raz jeszcze.
Zmniejszyć obroty w mikserze na minimalne i pomału dolewać oliwę z oliwek, a następnie wodę i dosypać pieprz.
Przełożyć do miseczki i odstawić na godzinę do lodówki. Udekorowawszy pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami oraz kaparami podawać na stół.