Popularne u nas ciasto, zazwyczaj przygotwywane z ciężkim kremem z masła, w nieco lżejszej, owocowej wersji
czas: 90 minut
liczba porcji: 10
składniki:
Ciasto:
5 lub 6 jaj (zależnie od wielkości)
1 szklanka maki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4/5 szklanki cukru
1/5 szklanki wody
olej do smarowania formy
Nadzienie:
średni słoik przesmażonych z cukrem jabłek (0,33 l)
1 opakowanie galaretki (cytrynowa, pomarańczowa lub agrestowa)
Polewa czekoladowa:
1 łyżka margaryny
1/3 szklanki mleka
3/4 szklnaki cukru
2 łyżki kakao
przyrządzanie:
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, delikatnie dodać żółtka oraz wodę i połączyć. Dosypać proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Dużą kwadratową formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i natłuścić. Wylać na nią ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec nie dłużej niż 15 minut. Na czystym blacie lub stolnicy ułożyć nie krochmalona ścierkę. Wyłożyć na nią gorące ciasto w ten sposób, aby dno formy było na górze. Ciasto w ściereczce zwinąć i wystudzić, aby nadać mu odpowiedni kształt.
W tym czasie jabłka podgrzać, dodać bezpośrednio do nich (bez rozpuszczania w wodzie) galaretkę i dokładnie wymieszać. Delikatnie rozwinąć ciasto, usunąć ściereczkę i posmarować je – za wyjątkiem brzegów – masą. Ponownie zwinąć.
Przygotować polewę: wszystkie składniki włozyć do rondelka, podgrzewając na nieweilkim ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia i jeszcze przez 3-4 minuty intensywnie ucierać. Gdy polewa zaczyna gęstnieć, polać nią ciasto. Na wierzchu posypać można ciasto – póki polewa jest gorąca – wiórkami kokosowymi czy mielonymi orzechami lub migdałami albo kandyzowaną skórką pomarańczową
uwagi:
Najlepsze będą jabłka, które się dobrze rozsmażają, np. landzberska, reneta czy antonówka.