Brokuły doskonale łączą się z uprażonymi ziarnami słonecznika - oprócz nich proponujemy dodać wędzony żółty ser oraz pomidory.
czas: 30 minut
liczba porcji: 6
składniki:
1 brokuł
3 pomidory
20 dag wędzonego żółtego sera
1 cebula
3 łyżki ziaren słonecznika
1 dymka ze szcypiorkiem
po 2 łyżki majonezu oraz jogurtu naturalnego
śol, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 – 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą. Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać. Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając. Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.