Proste do przygotowania indyjskie bułeczki, ktore można podawać z dipami, ale również jako dodatek do każdego niemal dania z tej kuchni
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 10
składniki:
225 g mąki razowej
1/2 łyżeczki soli
150 ml wody
600 ml oleju
przyrządzanie:
Do miski wsypać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. W środku zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać wodę, następnie wymieszać i zagnieść ciasto, dodając ewentualnie nieco wody. Ugniatać do momentu aż ciasto będzie całkiem gładkie i elastyczne. Odstawić na 15 minut.
Ciasto podzielić na dziesięć równych porcji i z każdej z nich uformować kulkę – ręce wcześniej nieco oprószyć mąką.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą porcję na cienki placek.
Na patelni rozgrzać olej i w gorącym oleju smażyć placuszki z obu stron aż nabiorą złotego koloru. Następnie zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu najpierw na sitku, a potem na papierowym ręczniku.
uwagi:
Podawać na gorąco lub odgrzane w piekarniku, zawinięte wcześniej z folię aluminiową.