Alternatywna wersja słynnego zielonego sosu pesto - zamiast bazylii można użyć bardziej intensywnej w smaku rukoli
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu penne
125 g rukoli
pół szklanki obranych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Rukolę dokładnie umyć, osuszyć. Wraz z orzechami (nieco odłożyć do dekoracji), oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem dokładnie zmiksować na gładki sos. Doprawić go do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy zogdnie z przepisem na opakowaniu. Odsączyć, dodać do sosu i razem chwilę podgrzewać, potrząsając rondlem. Podawać na ogrzanych talerzach posypane tartym parmezanem oraz drobno posiekanymi orzechami.