Aksamitna w smaku nalewka kokosowo - migdałowa
czas: 20 minut + 2 miesiące
składniki:
200 g wiórek kokosowych
200 g płatków migdałowych
1 laska wanilii
1/4 l spirytusu
1/2 l wódki
250 ml skondensowanego, słodzonego mleka (w puszce)
200 ml mleka
przyrządzanie:
Do słoja wrzucić wiórki kokosowe, płatki migdałowe, dodać laskę wanilii. Zalać wódką i spirytusem. Szczelnie zamknąć odstawić na dwa miesiące. Następnie odsączyć, dokładnie wyciskając wiórki i płatki migdałowe. Zalać je mlekiem i odstawić na kilka godzin, po czym odsączyć. Mleko, w którym moczyły się wiórki i migdały połączyć z mlekiem z puszki oraz alkoholem. Dokładnie wymieszać.
uwagi:
Mieszaniny wiórek i migdałó można użyć do ciasta.