Niezwykłe połączenie śledzi oraz egzotycznego sosu z curry i ananasem
czas: 15 minut + 3 dni
liczba porcji: 4
składniki:
500 g matiesów
5 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka łagodnego curry
szczypta cukru
4 łyżki odsączonych kawałków ananasa z puszki
sól, biały pieprz
1 łyżeczka sosu z cytryny
1/4 szklanki octu winnego z białego wina
przyrządzanie:
Filety śledziowe dokładnie opłukać, zalać octem winnym, szklanką przegotowanej wody. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. Wymieszać mojonez, jogurt, łagodne curry, nieco cukru, sól, pieprz, sok z cytryny. Dodać odsączone kawałki ananasa. Przygotowanym sosem zalać pokrojone w kawałki śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na trzy dni do lodówki.