Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrządzenia wersji - bez konieczności długiego wyrabiania
przepis z kuchni: polskiej
czas: 30 minut+ 90 minut wyrastania i 50 minut pieczenia
liczba porcji: 20
składniki:
3 szklanki mąki
15 dag masła
8 łyżek cukru
5 żółtek,
10 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
zapach rumowy,
tłuszcz do formy,
po 3 łyki rodzynek i migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 2 cytryn
4 łyżki cukru
przyrządzanie:
Przygotować rozczyn: porkuszyć drożdże i rozetrzećje z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodawać do tej masy po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Po ostygnięciu polać lukrem: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.
uwagi:
Podane składniki wystarczają na przygotowanie dwóch, niewielkich bab.