Oto przykład jak jeden orientalny składnik może zmienić smak popularnego także u nas warzywa
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
3 duże brokuły
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
3 szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki wina ryżowego
6 łyżek sosu ostrygowego
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżeczka oleju chilli
przyrządzanie:
Brokuły umyć, oczyścić, podzielić na różyczki. Zalać wrzątkiem na 30 sekund, a następnie dokładnie odsączyć. W woku rozgrzać olej i podsmażyć posiekane szalotki i czosnek na złoty kolor. Dodać brokuły i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać wino ryżowe i sos ostrygowy, smażyć mieszając jeszcze przez 2 minuty. Dodać pieprz i skropić odrobiną oleju chilli.