Niezwykle intensywna w smaku tajska zupa z dodatkiem papryczki chilli, limonki i krewetek
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g nieobranych krewetek
1 łyżka oleju roślinnego
łodyga trawy cytrynowej
1,5 l rybnego bulionu (może być z kostki)
zielona i czerwona papryczka chilli
1 limonka
łyżka tajskiego sosu rybnego
młoda cebulka
1 łyżka posiekanej kolendry do przybrania
sól, pieprz
przyrządzanie:
Krewetki obrać, zachować pancerzyki. Odstawić do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć przez kilka minut pancerzyki do chwili aż się zaróżowią. Usunąć pancerzyki, a do oleju, na którym się smażyły dodać pokrojoną trawę cytrynową, obraną i drobno posiekaną zieloną papryczkę chilli. Chwilę razem smażyć, a następnie wlać bulion. Dorzucić startą skórkę z połowy limonki (wcześniej wyparzonej). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wrzucić krewetki, wlać sos rybny, wcisnąć sok z limonki i gotować kolejne 5 – 7 minut. Doprawić do smaku. Przed podaniem wrzucić posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojoną w plasterki czerwoną chilli (wcześniej pozbawioną pestek). Posypać kolendrą.