Aromatyczne małe kotleciki z ziemniaków i greckiego sera feta.
przepis z kuchni: greckiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500g ziemniaków
120 g sera feta
4 dymki
3 łyżki posiekanego kopru
1 jajo
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki mąki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy są miękki odlać i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem, dodać ser feta, drobno posiekana dymkę, koper, jajo, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przed doprawieniem do smaku spróbować, gdyż ser jest słony. Gdy masa ostygnie formować z niej kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko je spłaszczyć. Posypać mąką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Dokładnie osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sałatkami.