Ta efektowna baba drożdżowa, apetycznie pachnąca pomarańczowym ponczem, uda się każdemu
czas: 15 minut+ 80 minut wyrastania i pieczenia
liczba porcji: 12
składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 ml mleka
50 g drożdży
100 g cukru
100 g masła
2 jaja
1 żółtko
otarta skórka z cytryny
10 g cukru waniliowego
szczypta soli
Poncz:
200 ml likieru pomarańczowego (cointreau, grand marnier)
100 ml rumu
sok z cytryny
Polewa: 150 g cukru
sok z dwóch cytryn
przyrządzanie:
Drożdże rozkruszyć i połączyć z ciepłym mlekiem i połową łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby składniki rozpuściły się w mleku. Następnie dodać jaja i żółtko i ponownie dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąką, cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę otartą z wyszorowanej wcześniej i wyparzonej cytryny. Wlać mieszankę mleka i drożdży i miksować na wolnych obrotach, a następnie przez chwilę na wyższych. Dodać wyjęte wcześniej z lodówki masło i wszystko razem dokładnie wymieszać. Formę do bab nasmarować tłuszczem, wysypać mąką. Wlać do niej ciasto i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 50 stopni) na ok. 40 minut, aby wyrosło. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. Gdy ciasto ostygnie, nasączyć je dokładnie (robiąc w tym celu nakłucia wykałaczką) ponczem przygotowanym z likieru pomarańczowego, soku z cytryny i rumu. Odstawić na kilka godzin. Następnie wyjąć je na półmisek. Przygotować lukier: do rondelka wsypać cukier, wlewać powoli sok z cytryny, podgrzewając na niewielkim ogniu i ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostygnięcia, raz na jakiś czas mieszając. Gdy zaczyna gęstnieć, polać nim babę.