Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Sandacz po kaszubsku

Tak przyrządzony sandacz smakować będzie nie tylko na Pomorzu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 4

składniki:

800 g filetów z sandacza
sok z połówki cytryny
4 łyżki mąki
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
mały por
2 cebule
2 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
olej do smażenia
sól, pieprz, szczypta majeranku


 

przyrządzanie:

Rybę dokładnie umyć, osuszyć, skropić  sokiem z cytryny, nasolić i pod przykryciem wstawić do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki, umyć i pokroić w niewielkie słupki. Cebulę drobno posiekać, umytego pora pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, następnie wrzucić pozostałe warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe, po szczypcie soli i pieprzu. Chwilę smażyć, po czym zmiejszyć płomień, wlać wino i dusić ok. 10 minut, często mieszając.
W tym czasie rybę obtoczyć w mące, mocno dociskając, aby panierka nie odchodziła w trakcie smażenia. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie odsączyć na papierowym ręczniku.
Z lekko ostygniętych warzyw wyjąć ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wlać wymieszaną ze szczyptą soli śmietanę i dokładnie wymieszać.
Rybę umieścić w naczyniu do zapiekania, ułożyć na niej duszone warzywa. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopniu piekarniku przez ok. 10 – 12 minut. Podawać z ziemniakami z wody albo pieczywem.