Wykwintne danie ze szlachetnych owoców morza do przyrządzenia na ogrodowym grillu lub w piekarniku. Zawsze się udaje!
czas: 30 minut + 3 godziny marynowania
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg dużych krewetek
1/2 szklanki oliwy
5 ząbków czosnku
duża garść świeżych ziół (pieruszka, bazylia, tymianek)
2 cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Krewetki obrać z pancerzyków i dokładnie opłukać. Czosnek, sok z cytryny, zioła zmiksować w malakserze na gładki sos. Intensywnie ooprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowane krewetki włożyć do torebki foliowej, wlać do niej sos, zamknąć torebkę i dokładnie ropzrawić marynatę na krewetkach. Odłożyć do lodówki na min. 3 godziny. Patyczki do szaszłyków moczyć w tym czasie w wodzie, aby nie paliły sie w trakcie pieczenia.
Krewetki nadziewać na patyczki. Piec na grillu ogrodowym (koniecznie na tacce) lub pod grillem w piekarniku – po kilka minut każdą stronę, polewając w trakcie pieczenia marynatą. Podawać z ćwiartkami cytryny.