Miła odmiana dla wszytskich miłośników grillowanego drobiu
czas: 40 minut + 4 ogdziny marynowania
liczba porcji: 4
składniki:
600 g piersi z indyka
pół ananasa
3/4 szklanki oliwy (lub oleju)
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
1 płaska łyżeczkla curry
sok z 1 cytryny
sól, pieprz, chilli w proszku
przyrządzanie:
Piersi z indyka opłukać, osuszyć, pokroić w niewielkie kostki. Z ananasa ściąć twardą skórę, wyciąć środek, a miękki miąższ pokroić w podobnej wielkości kwadratowe kawałki.
Przygotować marynatę: zmiażdżony czosnek, imbir, sok z cytryny, curry, sól i pieprz oraz chilii dokładnie wymieszać z oliwą. Do dużej miski wrzucić kawałki indyka oraz ananasa. Polać marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Na godzinę przed pieczeniem namoczyć w wodzie kilka drewnianych patyczków (wtedy nie będą się paliły na grillu).
Na patyczki nadziewać na przemian indyka i ananasa. Piec na ogrodowym gilllu (lub pod grillem w piekarniku) na złoty kolor z obu stron (ok. 5 -7 minut), polewając raz na jakiś czas marynatą.