Delikatny smak sera ricotta wzbogaca polewa z ananasów
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut + 45 minut pieczenia
liczba porcji: 8
składniki:
1/3 szklanki pokruszonych niesolonych krakersów
1/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
500 g sera ricotta
2 duże jaja
125 ml gęstej śmietany
łyżeczka tartej skórki cytrynowej
1 aromat waniliowy
puszka ananasów
1/3 szklanki cukru
łyżka mąki kukurydzinej
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka masła
przyrządzanie:
Małą tortownicę wysmarować masłem, wysypać pokruszonymi krakersami. W misce wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą. Dodać jaja, ser ricotta, śmietanę, skórkę cytrynową i aromat waniliowy. Ubić na gładką masę, a następnie przelać do tortownicy. Piec ok. 45 minut aż placek zetnie się przy krawędziach, a w środku nadal będzie miękki. Wystudzić do temperatury pokojowej.
W tym czasie przygotować polewę: odsączyć ananasy, zachowując 1/3 szklanki syropu. Ananasy pokroić na małe kawałki. Cukier wymieszać z mąką kukurydzianą. Dolać syrop oraz sok z cytryny. Gotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wrzucić kawałki ananasa i odstawić do ostygnięcia. Polewę rozprowadzić na serniku. Schłodzić przed podaniem.