Dodatek mocnego alkoholu ciekawie wzbogaca smak sosu z pomidorów i prosciutto
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu penne
80 g szynki prosciutto
400 g pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonej papryki
30 ml wódki
125 ml gęstej śmietany
szczypta suszonej bazylii
sól, pieprz
łyżka masła
świeżo tarty parmezan
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć minutę. Następnie dodać szynkę pokrojoną w cienkie paseczki i smażyć kolejną minutę, po czym wrzucić posiekanę w kostkę (odsączone wcześnej) pomidory i mieloną paprykę oraz bazylię. Dusić na niewielkim ogniu 5 minut. Dodać śmietanę i gotować kolejną minutę, często mieszając. Wlać wódkę i dusić 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odsączony makaron wymieszać z sosem, chwilę razem podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach, posypany tartym parmezanem.