Sojowy ser tofu świetnie nadaje się również go grillowania - serwowany z warzywami w formie szaszłyków smakuje wyśmienicie
czas: 20 minut + 2 godziny marynowania
liczba porcji: 4
składniki:
250 g sera tofu
12 małych cebulek
2 czerwone papryki
pół szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
2 cm kawałek korzenia imbiru
1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz
przyrządzanie:
Ser pokroić w dużą kostkę, papryki w kwadratowe kawałki, cebulki dokładnie umyć. Czosnek i imbir drobno posiekać, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Kawałki sera i warzywa włożyć na 2 godziny do marynaty, następnie nadziewać na przemian na moczone wcześniej przez godzinę w wodzie patyczki do szaszłyków. Grillować po ok. 8 minut każdą ze stron na rozgrzanym grillu ogrodowym – konieczne na aluminiowej tacce, polewając marynatą.