Egzotyczne danie z dość popularnych składników: szpinak, kurczak, jaja na twardo
przepis z kuchni: indonezyjskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g świeżego szpinaku
200 g piersi kurczaka
4 jaja na twardo
2 czerwone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
5 cm kawałek korzenia imbiru
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniacznej
4 łyżki oleju arachidowego
sól
przyrządzanie:
Szpinak dokładnie umyć, usunąć twarde ogonki liści. Osuszyć.
W woku rozgrzać olej, wrzucić zmiażdzony czosnek oraz pokrojony w słupki wielkości zapałek imbir i smażyć minutę. Dodać pokrojone w cienkie paski mięso z kurczaka i smażyć ciągle mieszając do zrumienienia. Następnie wrzucić szpinak i dusić do momentu aż liście stracą jędrność. Dodać sos ostrygowy, pokrojone w paski papryczki chilli, sos ostrygowy oraz cukier. Dusić pod przykryciem kolejne 2 minuty. Na koniec dodać ropzrowadzoną kilkoma łyżeczkami wody mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Dodać pokrojone na ćwiartki jaja na twardo. Dusić pod przykryciem ok. 3 minuty.