Do przyrządzenia tego kaszubskiego pasztetu potrzebować będziemy ziemniaków, śledzi i suszonych grzybów
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut + kilka godzin moczenia
liczba porcji: 8
składniki:
500 g śledzi
400 g ziemniaków
200 ml mleka
3 cebule
50 g suszonych grzybów
100 g bułki tartej
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka śmietany
po szczypcie majernaku, startej gałki muszkatałowej, cukru
sól, pieprz
przyrządzanie:
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością wody i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Śledzie zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin. Następnie odsączyć i drobno posiekać. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać śledzie i wszystko razem smażyć ok. 5 minut. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po czym obrać. Razem z grzybami, smażonymi śledziami i cebulą zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą, przyprawami, jajami, wyrobić na gladką masę. Przełożyć ją do natłuszczoną masłem i wysypaną bułką tartą podłużną formą. Piec ok. 40 minut w temnperaturze 180 stopni. Podawać na zimno z sosem tatarskim.