Jabłka, orzechy, kruche ciasto i polewa budyniowa - połączenie tych składników daje wyśmienity efekt
przepis z kuchni: węgierskiej
czas: 30 minut + 1 godzina pieczenia + kilka godzin chłodzenia ciasta
liczba porcji: 12
składniki:
250 g mąki
120 g masła
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
750 g jabłek
120 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 jajka
1 szklanka mleka
tłuszcz do formy
2 łyżki bułki tartej
przyrządzanie:
Do przesianej mąki wymieszanej z połową szklanki cukru i szczyptą soli dodać rozpuszczone masło. Połączyć, zagniatając rękoma. Następnie dodać kilka łyżek wody i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartę tortownicę lub formę do tart. Nakłuć w wielu miejscach widelcem i posypać orzechami. Na cieście ułożyć obrane i starte na trace jabłka. Zalać je polewą przygotowaną z wymieszanego z mlekiem i jajkami cukru i budyniu. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem puderem.