Połączenie dyni i mleka kokosowego - oto tajemnica niezwykłego smaku tej zupy
przepis z kuchni: jamajskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g miąższu dyni
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
90 g masła
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 średniego pora
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka curry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać masło (odkładając jedną łyżkę), dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, po czym dodać curry. Podgrzewać jeszcze minutę, nastę dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w kostkę miąższ dyni, a także natkę. Podlać bulionem i dodać ew. nieco wody i pod przykryciem dusić do miękkości. Następnie warzywa dokładnie zmiksować. Dolać do nich mleko kokosowe, wymieszać i gotować razem 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, wrzucić drobno pokrojonego pora i smażyć do miękkości. Zupę podawać z łyżeczką kwaśnej śmietany, posypaną kawałkami smażonego pora.