Małopolska, postna zupa z kiszonej kapusty o zadziwiająco bogatym smaku
przepis z kuchni: polskiej
czas: 2 godziny
liczba porcji: 4
składniki:
200 g kiszonej kapusty
2 cebule
mały seler
po 1 marchewce i pietruszce
4 - 5 suszonych grzybów
8 - 10 jagód jałowca
po kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 łyżki konfitury ze śliwek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Grzyby przelać wrzątkiem, odsączyć, zalać szklanką wody i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Wyjąć je z wywaru, pokroić w paski.
W czasie gdy gotują się grzyby, przygotować wywar z warzyw: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach zalać ok. 2 litrami zimnej wody i gotować do miękkości warzyw (ok. 1 godzinę). Wywarem z warzyw zalać posiekaną kapustę, dodać pokrojone grzyby oraz wywar z grzybów. Gotować kolejne 40 minut, następnie dodać konfiturę ze śliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 minut.
uwagi:
Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżeczki mąki.