Delikatne w smaku mięso indyka wymaga dodatku intensywnie smakujących składników takich, jak: oliwki, czosnek, suszone pomidory
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
8 suszonych pomidorów
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
10 czarnych oliwek
1 czerstwa bułka
1 jajo
2 łyżki tartego żółtego sera
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
olej do smażenia
przyrządzanie:
Mięso wrzucić do miski, dodać drobno posiekane: cebulę, czosnek, suszone pomidory, oliwki, żółty ser, jajo, namoczoną wcześniej i odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać. Dodać zioła prowansalskie, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Formować niewielkie pulpety, obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z sosem pomidorowym.