Jedna z najbardziej znanych w Rosji sałatek
przepis z kuchni: rosyjskiej
czas: 20 minut + 40 minut gotowania jarzyn
liczba porcji: 6
składniki:
3 duże ziemniaki
2 marchewki
2 buraki
2 kiszone ogórki
300 g kiszonej kapusty
po puszce groszku i fasoli
po łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
3 łyżłi oliwy
2 łyżki winnego octu
2 łyżeczki musztardy
szczypta cukru|
sól, pieprz
przyrządzanie:
Ziemniaki, marchew i buraki obrać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (buraki gotować osobno, aby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Wystudzić, a następnie wraz z ogórkami kiszonymi pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Groszek i fasolę odsączyć. Składniki połączyć, dodać natkę pietruszki i szczypiorek. Z oliwy, octu, musztardy, cukru przygotować sos, polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
uwagi:
Sałatkę można podawać od razu po przyrządzeniu, ale najsmaczniejsza będzie chłodzona kilka godzin.