Ciecierzyca, cieciorka lub inaczej włoski groch to roślina uprawna pochodząca z zachodniej Azji. W smaku i wyglądzie podobna do grochu. Przyrządza się z niej m.in. hummus – pastę do smarowania chleba i placków (kuchnia bliskowschodnia i śródziemnomorska). Wg prezentowanego poniżej przepisu przygotujemy chrupiącą i kolorową sałatkę z ciecierzycą pasującą do każdego bufetu.
Przepis na 4 osoby.
Składniki:
- 1 sałata rzymska lub lodowa
- 2 pomidory
- 10 dag pieczarek
- 1 mały pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka ciecierzycy (40 dag)
Składniki na sos:
- 2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- 50 g grzanek (croutons)
Przygotowanie:
- Sałatę oczyścić, opłukać oraz osuszyć, następnie drobno poszarpać.
- Umyte pomidory pokroić na ćwiartki.
- Pieczarki, rzodkiewki i cebulę oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie pasterki.
- Ciecierzycę osączyć na sitku.
- Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać.
- Dymkę na sos oczyścić, opłukać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
- Wymieszać rosół. musztardę, ocet, oliwę i sok z cytryny.
- Dodać dymkę z czosnkiem przybrać ją grzankami.