Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sernik królewski

Sernik królewski to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa. Już teraz możecie przywrócić smak swojej młodości we własnej kuchni. Sprawdźcie prosty przepis na sernik wiedeński!

cake-617425_1280

składniki:
ciasto na spód i wierzch:

  • 300 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  masa serowa:
  • 1 kg sera wiejskiego 3 krotnie mielonego
  • 3/4 szklanka cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 5 jaj
  • 2 czubate łyżki stołowe mąki
  • olejek waniliowy

przyrządzanie:

  • Formę do ciasta o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy spód formy i wstawiamy do lodówki, drugą owijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki.
  • Do miksera wrzucamy ser, jajka, roztopione masło, cukier, mąkę i kilka kropel olejku waniliowego – miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się ze sobą połączą. Masę wylewamy na spód ciasta.
  • Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startym ciastem równomiernie posypujemy masę serową.
  • Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez około godzinę.

 

Zobacz też przepis na: Tarta ze śliwkami