Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Tort Sachera

Delikatny, czekoladowy, przełożony marmoladą morelową. Poznaj nasz sprawdzony przepis na tort Sachera!   sacher-cake-635773_640

składniki:
Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 8 żółtek
  • 10 białek
  • szczypta soli
  • 140 g cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią
  • 125 g mąki pszennej, przesianej
  • 8 łyżek marmolady morelowej
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 160 g kremówki

przyrządzanie:

  • Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Rozpuść masło.
  • Żółtka utrzyj trzepaczką, dodaj roztopione masło i czekoladę, wymieszaj.
  • Białka z solą ubij na sztywną pianę i, stopniowo wsypując cukier ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna.
  • Dodaj 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując mąkę, mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
  • Dodaj pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.
  • Ciasto przełóż do dwóch form o średnicy 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 180ºC na 45 minut
  • Po ostygnięciu, pierwszą część ciasta ułóż na paterze, posmaruj marmoladą morelową, przykryj drugą częścią
  • Polewa: Czekoladę połam, razem z kremówką delikatnie podgrzej w małym garnuszku i mieszając czekaj na rozpuszczenie się czekolady, następnie od razu zdjąć z palnika.
  • Polej ciasto polewą i odstaw do chłodnego miejsca na 2 godziny.
  • Smacznego!

ZOBACZ TEŻ: Genialne ciasto bananowe z nutellą