Uwielbiasz ptysie? Wypróbuj je w odmienionej wersji. Oto przepis na ptysie z mąki orkiszowej z malinowym wypełnieniem. Pycha!
składniki:
- 250g mąki orkiszowej jasnej,
- 250ml wody,
- 100g masła,
- 8 dużych jaj,
- 1 łyżeczka soli,
- 250g serka mascarpone,
- 200g śmietanki 30%,
- szklanka malin
- 3 łyżki cukru pudru
przyrządzanie:
- Gotujemy wodę z masłem, dodajemy sól i mąkę. Miksujemy.
- Dodajemy kolejno po jednym jajku.
- Całość mieszamy łyżką (garnek cały czas na ogniu)
- Zdejmujemy garnek z ciastem z ognia.
- Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego.
- Wyciskamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
- Robimy nadzienie: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, w trakcie dodajemy cukier, następnie serek. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy umyte maliny i nadal miksujemy.
- Połówki ptysiów przekładamy kremem i składamy je.