Przepis na pyszne zrazy. Kapary i wino nadają im niepowtarzalnego aromatu i smaku. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- kilka korniszonów
- strąk świeżej słodkiej papryki
- musztarda
- mąka pszenna
- tłuszcz do smażenia
- 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
- 1 szkl bulionu wołowego
- 25 dag marynowanych kaparów – osączonych z zalewy
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 1cm plastry i rozbić tłuczkiem z obu stron. Lekko posolić, posypać pieprzem i z jednej strony posmarować cienko musztardą. Cebulę pokroić w piórka, korniszony wzdłuż na plasterki a paprykę w długie paski. Na mięso kładziemy plasterek boczku, kilka piórek cebuli, 2-3 paski papryki i plasterek korniszona. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Oprószamy lekko mąką i rumienimy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki przekładamy do brytfanki, wlewamy wino i bulion, przykrywamy i dusimy do miękkości. W czasie pieczenia często mięso polewamy wytworzonym sosem. Pod koniec duszenia dodajemy kapary i doprawiamy sos. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.