Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

2 strasznie smaczne pomysły na menu na przyjęcie Halloween

Od kilku lat w przeddzień Zaduszek w wielu polskich domach organizowane są wyjątkowe zabawy. Do zaaranżowanych na wzór zamku hrabiego Drakuli wnętrz przybywają goście przebrani za wampiry lub inne upiorne postacie. Wszyscy opowiadają sobie straszne historie lub oglądają ulubione horrory, zajadając się przygotowanymi na tę okazję oryginalnymi smakołykami.

Halloween, bo o tym święcie mowa, od lat pobudza wyobraźnię Polaków. Jest bowiem świetnym pretekstem do zorganizowania dobrej zabawy z przebieraniem. Ale popis kreatywności w przygotowaniu takiego spotkania można zaprezentować także w warstwie kulinarnej. Bo Halloween to nie tylko wydrążone dynie z płonącymi w środku świeczkami. To przede wszystkim święto pełne pysznych dań i przekąsek, które można ciekawie – i co ważne – ze smakiem zaaranżować. Oto garść inspiracji, które pomogą zamienić każdy halloweenowy wieczór w niezapomniane przyjęcie z dreszczykiem.

Fot.materiały_prasowe_Dan Cake

Upiornie, ale też zabawnie

Halloween to przede wszystkim świetna okazja do zorganizowania spotkania w otoczeniu najbliższych i przyjaciół. Jednak żeby wszyscy poczuli klimat tego święta, warto przygotować miejsce, w którym będzie się je obchodzić – czyli własny dom. W gadżetach tkwi tego wieczoru największa moc, więc skupmy się na szczegółach. Podstawą będzie zaaranżowanie wnętrz na wzór mrocznego zamku hrabiego Drakuli, gdzie z każdego kąta wieje nie tylko grozą, ale również humorem i kreatywnością. Wystrój zacznijmy więc od podstaw, czyli dyni – nieodłącznego atrybutu Halloween. Wydrążone pomarańczowe główki tego warzywa z wyciętymi w nich szczerbatymi, upiornymi uśmiechami witać będą na schodach wejściowych gości w towarzystwie „zaparkowanych” tam wiedźmich mioteł. Dynie równie dobrze sprawdzą się we wnętrzu domu jako lampiony czy wazony – rzecz jasna ze stojącymi w nich zasuszonymi kwiatami. W środku hitem będzie też sztuczna pajęczyna zalegająca w kątach lub pokrywająca nóżki stylowych świeczników. Podobnie też fluorescencyjne balony z własnoręcznie wymalowanymi na nich twarzami wampirów czy zombie. Nie może również zabraknąć wyciętych z papieru i zaczepionych na nitkach chmar czarnych nietoperzy i kotów zwisających z żyrandoli lamp, jak również wysokich kapeluszy czarownic poustawianych na meblach. Jeśli jednak zależy nam, by zrobić na gościach naprawdę „wstrząsające” wrażenie, to zróbmy własnoręcznie jeden, za to bardzo widowiskowy gadżet. Wydrukujmy trójwymiarowe zdjęcie twarzy upiora i kartkę z nią włóżmy do słoika o lekko przetartych papierem ściennym ściankach. Wrażenie patrzącej na nas z półki „martwej głowy” z pewnością udzieli się wielu gościom, rozbawi i – być może – nie na żarty wystraszy.

Czytaj dalej!